Tuesday, March 16, 2010

Sape Yang Tak Nak Kerja Kerajaan..

Hulamakk..Kerja kerajaan weh. Bukan senang hendak dapat kerja kerajaan sekarang ini. Banyak kelebihannya bekerja dengan sektor awam dan saya percaya disebabkan kelebihan-kelebihan inilah, mengapa begitu ramai orang memohon jawatan kosong yang diiklankan di sektor awam. Antara kelebihan-kelebihan yang anda dapat sebagai seorang penjawat awam ialah:

1.Elaun perumahan
Ya, anda dapat elaun perumahan pada setiap bulan. Usah risau lagi untuk membayar sewa bulanan rumah anda kerana elaun ini sudah pasti akan membantu anda.

2.Cost of living allowance (COLA)
Jika anda bekerja di bandaraya yang taraf hidupnya adalah tinggi? Saya percaya memang semuanya mahal, dari tambang bas, makan, tol dan lain - lain. Saya tahu sebab saya pun tinggal dekat KL. hehe. Kalau anda semua hendak tahu, COLA ini dibayar berdasarkan di bandar mana anda bekerja tahu. Jadi, semakin tinggi taraf sesuatu bandar itu, semakin tinggi juga lah COLA yang akan anda perolehi.

3.Imbuhan tetap khidmat awam (Itka)
Sebagai kakitangan awam, ada satu imbuhan khas disediakan khas buat anda. Ini adalah satu penghargaan buat mereka yang berkhidmat buat negara. Fuyoo..Negaraku cepat! hehe

4. Kenaikan gaji setiap tahun
Anda berkhidmat untuk kerajaan, sudah pasti ada kenaikan gaji tahunan anda. Lagi lama anda berkhidmat, lagi tinggi kenaikan gaji yang anda perolehi. Sudah pasti anda sukar nikmati kenaikan ini di mana - mana selain di sektor awam.

5. Kemudahan pinjaman komputer dan kenderaan
Anda mahu buat pinjaman komputer ataupun pinjaman kenderaan? Dengan sepantas kilat anda boleh mendapatkannya bila namanya kakitangan kerajaan.

6. Cuti tahunan mengikut kelayakan
Tahukah anda bahawa cuti diberikan paling minima adalah 14 hari iaitu buat pekerja am. Jika anda berjawatan profesional, cuti anda adalah 25 hari. Itu belum campur lagi dengan kenaikan cuti tahunan dan juga kenaikan pangkat. Pada saya cuti inilah memang paling best dalam banyak-banyak cuti. Sebabnya boleh balik kampung tanpa traffic jam.hehe

7. Cuti bersalin
Usah risau jika anda rasa anda/orang rumah anda perlu ambil cuti bersalin 2 bulan. Sudah tentu ianya diberikan dengan gaji terus jalan! Kerja sektor swasta pun tiada lama macam ini, berbayar pula tu.

8. Pinjaman perumahan
Ya, anda boleh mula memiliki aset terbesar dalam kehidupan anda, iaitu rumah! Dalam masa yang singkat, anda sudah boleh mula membuat pinjaman untuk membeli 'banglo' idaman anda. Asalkan anda adalah kakitangan kerajaan.

9. Caruman KWSP atau pencen
Anda pilih mana anda suka. Nak KWSP ke pencen ke? Kedua - duanya ada kelebihan tersendiri. Jadi, tidak perlu risau akan masa depan anda lagi. Insya Allah akan terjamin.

10. Bersara pada umur 58 tahun
Tempoh yang sungguh lama anda berkhidmat dalam kerajaan tu.Jika di luar sana, adakah anda akan diberikan peluang berkhidmat selama itu? Prestasi merosot alamatnya kena kick out lah anda dari syarikat. haha

11. Peluang kenaikan pangkat
Ini lagi satu,Siapa tidak mahu kenaikan pangkat kan? Naik pangkat maknanya naik gaji dan juga anda naik selevel lagi dari tahap anda sebelum ini. Kiranya anda jadi bos la ni.hehe

12. Peluang melanjutkan pelajaran
Wah! Sambung belajar pun diberikan peluang. Itu sudah dikira hebat! Dan untuk makluman anda, anda juga akan diberi peluang tajaan untuk menyambung pelajaran anda. Sudah tentu ini memberikan 1001 kebaikan buat anda dan juga kerajaan.

13.Peluang untuk berkursus dari semasa ke semasa
Boleh dikatakan pada setiap bulan anda akan dihantar ke kursus. Sudah tentu banyak ilmu pengetahuan yang anda pelajari percuma yang di'support' oleh kerajaan. Jika anda hadir sendiri kursus tersebut, dekat 4 angka juga anda perlu bayar untuk setahun.

14. Lebih banyak masa diluangkan bersama keluarga
Ya, kini anda akan punyai lebih banyak masa bersama keluarga berbanding kehidupan sebelum ini. Dan keluarga anda semakin menyayangi anda seadanya. Itu yang paling penting bagi saya dari banyak wang tetapi masa bersama keluarga kurang. Saya pasti anda juga sependapat dengan saya dalam hal ini.


Wah! Begitu banyak kelebihan sekiranya kita bekerja dengan kerajaan ini. AKAN TETAPI adakah mudah untuk anda berjaya mendapat kerja kerajaan ini.

Sebelum menikmati semua itu, temuduga kerja kerajaan anda perlu lalui dahulu. Temuduga inilah yang paling getir bagi semua orang. Di sini saya ingin berkongsi sedikit informasi berkaitan tip-tip rahsia lulus temuduga kerja kerajaan dengan anda. Mungkin ini panduan khas yang dapat membantu anda. Lawati laman web tersebut sekarang.

Pada saya, entri ini bagus untuk mana-mana individu yang berjaya mendapat tempat untuk temuduga kerja kerajaan. Ini kerana pengambilan pekerja adalah sepanjang tahun tetapi kekosongan untuk kerja kerajaan bukanya selalunya ada sepanjang masa. Walau apa pun, dapatkannya sekarang juga bagi membantu orang yang anda sayangi bagi meluluskan temuduga mereka!

Ok lah sahabat semua, Next entri menanti anda!

Salam.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...