Thursday, April 21, 2011

Khasiat Kulit Kayu Manis

 

Pengenalan:

Kayu manis merupakan salah satu jenis rempag yang paling lama digunakan. Ia merupakanrempah-ratus yang paling popular di negara-negara barat, jadi ia digunakan dalam kebanyakan masakan mereka. Di seluruh dunia, kulit kayu manis sering digunakan dalam masakan dan minuman. Aromanya cukup istimewa selain dapat menambahkan rasa sesuatu hidangan.

Pokok ini dikatakan berasal dari Sri Langka. Namun ada juga sumber yang mengatakan bahawa ia sebenarnya adalah tanaman asli Indonesia. Menurut sumber lagi , tanaman ini tumbuh di Sumatera Barat, iaitu sekitar Padang. Namun pada ketika itu, tanaman ini tidak begitu popular kerana jarang digunakan. Masyarakat negara itu hanya menyedari akan keistimewaan rempah tersebut selepas ketibaan saudagar-saudagar Arab yang menjual kayu manis di India Selatan dan Sri Langka. Mereka memperkenalkan cara untuk memanfaatkan kayu manis di dalam makanan.

Fakta:
  • Nama Saintifik – Cinnamomun zeylanicum
  • Nama Lain – Cinnamon, Ceylon Cinnamon, Gui, Gui Zhi (China), Cassia, Sweet Wood
  • Lauraceae
Kegunaan:

Kayu manis apabila dicampurkan dalam masakan akan menambahkan keenakan masakan. Akan tetapi, penggunaannya sebaik-baiknya sesuai dengan jenis makanan. Misalnya, untuk masakan jenis buah, campurkan lebih kurnag 5cm kayu manis jenis batang dalam satu liter bahan cair. Dalam pembuatan roti, kuih atau sebaganya pula, dengan menambahkan sekurang-kurangnya satu sudu teh kayu manis jenis serbuk sudah memadai. biasanya, rasa aroma kayu manis jenis serbuk adalah tajam berbanding dengan kayu manis jenis batang. Akan tetapi, kayu manis jenis serbuk tidak tahan lama kerana ia mudah rosak dan aromanya hambar.

Trend masyarakat kini yang banyak menggunakan bahan-bahan asli telah mempopularkan kayu manis. Ini adalah kerana kayu manis dikatakan mengandungi pelbagai khasiat yang baik untuk kesihatan tubuh. Masyarakat Indonesia contohya, banyak memanfaatkan kayu manis dalam kehidupan seharian selain dijadikan ramuan utama dalam industri jamu dan kecantikan.


Menurut Pusat Kajian Kesihatan Masyarakat Jabatan Pertanian Amerika Syarikat, kayu manis dapat mempercepatkan tindakan insulin dalam melancarkan metabolisme glukosa darah sebanyak 9 kali ganda. Ketua Pusat Kajian tersebut, Richard andersoan, PHD memberitahu bahawa peningkatan tindakan insulin amat baik terhadap janutng dan metabolisme. Ini memberikan kesan yang baik terhadap penderita diabetes yang mempunyai masalah insulin.

Kayu manis mempunyai ciri-ciri antikulat dan antikuman, jadi minyaknya boleh dicampurkan dalam minyak wangi atau barangan pergigian dan farmasi. Menurut penemuan terbaru yang dipaparkan dalam Reuter’s Helath, hasil kajian yang dilakukan oleh Dr Daniel Y.C Fung dari Universiti Kansas, Manhattan, Amerika Syarikat, telah membuktikan bahawa kayu manis apabila ditambahkan dalam jus epal dapat menyingkirkan bakteria yang terkandung dalam jus tersebut.

Pengamalan Dos:
  • Teh - Rendam 1/4inci kayu manis (0.6cm) yang ditumbuk separuh lumat dalam 1 cawan air panas selama 10 hingga 20 minit. minum 1 cawan teh itu setiap kali sebanyak 3 kali sehari.
  • Air Rebusan – Rebus 30 gram kulit kayu manis dengan 2 cawan air sehingga isipadu air berkurang kepada 3/4 daripada isipadu asal. Kemudian bahagikan air itu kepada 3 bahagian agar boleh diminum 3 kali sehari.
  • Kapsul - Masukkan serbuk dalam kapsul bersaiz satu. Ambil satu hingga dua kapsul setiap kali sebanyak 3 kali sehari.
  • Serbuk - Makan 1/2 camca serbuk bersama air suam setiap kali 3 kali sehari.
  • Luaran - Larutkan tidak melebihi 5 titik minyak esen dalam 15ml (1 camca makan) minyak pelarut yang diektstrak daripada sayur-sayuran. Kemudian sapu pada tempat yang berkenaan mengikut keperluan.

3 comments:

Anne Qistina said...

Feel free to visit my blog..juga mengenai kecantikan dan kesihatan....www.mysufisecret.blogspot.com

Irdan Tomi said...
This comment has been removed by the author.
Irdan Tomi said...
This comment has been removed by the author.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...