Wednesday, April 13, 2011

4 Cara Memilih Bakal Isteri / Suami

Gambar nie dah jadi famous,teruja nyer ko nak kahwin kan kan kan


1. Agama
2. Keluarga / Keturunan
3. Rupa
4. Harta


Point dekat atas ini memang normal dan selalu kita tengok yang merupakan guide line yang diberi dalam agama islam.Meh sini aku nak terangkan satu persatu point yang mungkin korang tak nampak dan mungkin agak keliru sikit di situ.


1.Agama

Jangan ingat bila korang jahil dalam agama dan dahulunya agak jahat sedikit,korang dah tak mampu untuk menjadi calon isteri yang solehah,kembali ke pangkal jalan untuk berubah.


Habis tu kalau macamtu kesian dekat mualaf yang baru masuk islam sebab diorang tak tahu menahu tentang agama,sebab tu kena faham konsep agama,maksud agama disini adalah pasangan yang tahu agamanya,wanita yang mahu agamanya dan pasangan yang mencari agamanya.
Cari yang mahu berubah dan mahukan agama. Tak semestinya kahwin dengan ustazah,ustazah pun ada yang murtad,hidayah itu milik Allah.2.Keluarga

Nasab(keturunan) yang baik menjanjikan anak-anak yang baik,maksud baik disini bukan lah bila korang jenis yang jahat tak mampu nak jadikan keturunan korang sebagai keturunan yang baik,ingat,korang boleh jadi titik permulaan atau titik penghabisan,semuanya up to u.


Jangan salahkan keturunan yang tak baik,tapi salahkan diri sebab tak mampu untuk jadi titik perubahan.


Cari yang pandai mengurus rumahtangga.

Sekarang nie ramai wanita yang melanjutkan pelajaran sampai ke peringat Universiti,so masa diorang lebih kepada untuk belajar dan masa untuk kerja-kerja rumahtangga dah berkurangan,tambah-tambah yang tinggal di hostel,nak memasak susah ramai kot perempuan sekarang yang tak tahu nak memasak.


Jangan jadikan alasan sibuk tak mampu nak memasak,cuti boleh try masak,malam bole masak.Nanti ramai yang keluar dan bekerja jadi wanita yang makan gaji dan tak pandai menguruskan rumah tangga.


3.Rupa

Pasangan yang cun/hensem tak semestinya baik perangainya,jangan dinilai dari rupa tapi nilai dari rupa paras,bermaksud perlakuan,perkertinya.

Tingkah laku dan hati budinya,jangan nilai dari kecantikan luaran sahaja sebab sesetengah orang cara memandang kecantikan orang lain. berbeza-beza.

"Yang bercahaya tidak semestinya emas dan yang cantik itu tidak semestinya permata"

4.Harta


Bukannya suruh cari yang kaya raya dan kikiskan harta tu,maksud disini cari yang mampu untuk mencari rezeki tak kira dengan cara apa sekalipun asalkan halal,cari yang mampu membantu keluarga untuk mencari rezeki,lebih bijak kalau dari rumah,sekarang dah boleh buat perniagaan online,boleh je jual kain dari rumah,suruh la suami drop by dekat pos laju nanti kalau nak buat penghantaran.


Cari yang mampu menguruskan account rumahtangga,suami tukang cari duit,isteri tolong uruskan perbelanjaan.


No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...