FAKTOR PERSETUBUHAN
1. Mula-mula anda perlu mengenali sperma X dan sperma Y. Telur/Ova yang dikeluarkan setiap bulan mengandungi chromosome X. Yang menentukan jantina adalah sperma yang berjaya mempersenyawakan ova yang telah dikeluarkan tersebut. Jika sperma X berjaya, maka jantinanya adalah perempuan (XX) dan jika sperma Y yang berjaya, maka jantinanya adalah lelaki (XY).
2. Jika dibandingkan dengan sperma Y, sperma X adalah lebih besar saiznya dan bergerak agak pasif dan lambat, walaubagaimanapun ia boleh hidup lebih lama dan mampu bertahan dalam persekitaran yang berasid. Sperma Y pula lebih kecil, bergerak lebih pantas akan tetapi tidak mampu bertahan lama terutamanya dalam medium berasid.
3.
Melihat pada sifat sperma X yang pertama, ianya bersaiz besar dan
pergerakannya lebih lambat berbanding sperma Y. Oleh disebabkan itu, persetubuhan
seelok-eloknya dilakukan 2-4 hari lebih awal daripada tarikh ovulasi
dijangkakan berlaku dan elakkan persetubuhan semasa waktu ovulasi.
Seandainya persetubuhan dilakukan pada hari ovulasi, sperma Y akan
sampai lebih awal dan mempersenyawakan ova. Jikalau kita melakukan
persetubuhan beberapa hari lebih awal, sperma Y telah mati,
walaubagaimanapun sperma X masih mampu lagi bertahan dan dapat mempersenyawakan ova yang baru dikeluarkan itu.
4. Kedudukan penetrasi semasa ejakulasi dilakukan juga boleh memainkan peranan. Sekiranya penetrasi tidak begitu dalam semasa ejakulasi, sperma
terpaksa melalui perjalanan yang lebih jauh dan ini memberikan sedikit
kelebihan kepada sperma X kerana ia mampu tahan lebih lama jika
perjalanannya lebih jauh. Penetrasi yang dalam serta ejakulasi yang
sangat hampir ke pintu rahim akan membantu sperma Y agar sampai lebih
awal ke ova kerana pergerakannya yang lebih pantas itu.
5. Melihat kepada sifat yang kedua, sperma X mampu bertahan lama dalam medium berasid. Mencuci
di bahagian dalam faraj secara “vaginal douching” menggunakan air yang
berasid seperti produk “Summer’s Eve-jenis Water and Vinegar” 30 minit
sebelum persetubuhan juga dapat memberikan kelebihan pada sperma X kerana sperma Y tidak mampu bertahan lama dalam keadaan berasid.
FAKTOR PEMAKANAN
a. Faktor pemakanan secara teori juga boleh meningkatkan tahap keasidan di dalam faraj, lebihkan
makanan yang meningkatkan keasidan seperti jagung, oat,roti, nasi,
spaghetti, macaroni, buah zaitun, plum, prune, pelbagai jenis kekacang
seperti kacang soya, kacang kuda, kacang dhal, kacang merah, hasil
tenusu seperti mentega, keju, aiskrim, mentega kacang, gajus, walnut,
daging merah, sardin, kopi, minuman bergas, Coca-cola dan banyak lagi.
b. Anda juga perlu mengurangkan
makanan yang meningkatkan kealkalian badan seperti sayur-sayuran
seperti alfalfa, brocolli, kobis, kobis cina, saderi, timun, terung,
bawang putih, salad, cendawan, bawang, bayam, labu, spirulina, keledek,
tomato. Buah-buahan seperti epal, pisang, kelapa segar, buah kurma dan
buah tin kering, tembikai, tembikai susu, pear, kismis, strawberry,
buah-buahan sitrus, almond, buah berangan, rempah-ratus seperti rempah
kari, kayu manis, halia, garam laut, herba-herba, jus buah-buahan, jus
sayur-sayuran, air mineral dan banyak lagi. Walaupun buah-buahan sitrus berasa masam tetapi ia bertindak meningkatkan kealkalian badan.
Walau
bagaimana pun, tidak perlu anda makan semuanya dari kategori makanan
berasid, cuma pastikan makanan yang diambil lebih daripada kategori
berasid. Ini mungkin perlu sedikit penyesuaian dan anda perlu belajar
makan makanan yang anda kurang gemari.
No comments:
Post a Comment